Wijn-spijscombinaties

Hoe maak je de goede combinatie van wijn en eten? Met onderstaande kennis zorg je ervoor dat de smaken van de wijn en je uitgekookte dis goed tot hun recht komen.

Het eten is goed gelukt, de smaken zijn perfect: de tomaten en aubergines smelten op je tong. Maar de wijn.. die smaakt naar rotte appels. Het wijnlabel adviseerde de combinatie met eend of gegrild everzwijn, maar je eet een kruidige linzenpaté of een heerlijke pasta met truffel en paddenstoeltjes. Wijn en eten hebben veel invloed op elkaar. Denk aan die keren dat je een slokje sinaasappelsap drinkt na het tandenpoetsen. Het sap smaakt ineens ontzettend zuur en de sinaasappelsmaak is ver te zoeken. Let bij het maken van een wijn-spijs combinatie op de volgende punten.

Zoet en zuur
Bij goede combinaties zijn de wijn en het gerecht ongeveer even zoet en even zuur. Let op: zuren kunnen aanwezig zijn zonder dat het je opvalt, zoals in gedroogd fruit of in zoete wijnen. Er zijn uitzonderingen op deze regel: bij een extreem zoet gerecht, zoals gebak kan het juist lekker zijn om een frisse wijn te kiezen. Bij extreem zure gerechten zoals zure besjes of zongedroogde tomaten, is eigenlijk geen passende wijn te vinden. Eet ze liever met een glas water.

Bitter
Het bitter in eten versterkt het bittere in wijn. Bij een bitter gerecht bijvoorbeeld met witlof of spruitjes, kun je beter een frisse of milde wijn kiezen zoals witte wijnen of een pinot noir.

Zout
Hartig eten doet de wijn voller en romiger lijken en vermindert de wrangheid en zuren. Bij hartig eten kun je dus een licht-bittere wijn drinken zoals cabernet sauvignon of syrah.

Pittig
Pittig eten versterkt de wrange en zure smaak en het brandende effect in wijn. Andersom versterkt de alcohol in de wijn de pittigheid van het eten. Bij pittig eten kun je het beste een wijn drinken met weinig alcohol, die weinig bitter en heel fruitig is en eventueel een beetje zoet. Lekker bij pittig eten zijn pinot gris, riesling en pinot noir.

Structuur
Voor een goede wijn-spijs combinatie is ook de structuur van de wijn en het gerecht belangrijk. De structuur kan romig zijn en een filmend laagje in je mond achterlaten, zoals een romige saus of wat wijn betreft een volle chardonnay. Of hij kan juist droog zijn, zoals een salade met een zure dressing of een sauvignon blanc uit een koel klimaat. Probeer gelijken te combineren.

Smaakintensiteit
Wijn en spijs vormen ook een beter geheel als de smaakintensiteiten overeenkomen. De bereidingswijze heeft veel invloed op de smaakintensiteit van een gerecht. Als je iets grilt of bereid op de barbecue zullen zich sterkere smaken ontwikkelen dan door stoven of koken. Bij gerechten met sterke smaken passen gerijpte wijnen. Rosé doet het meestal ook goed bij de barbecue. Drink bij stoofschotels een droge witte wijn of een lichte rode wijn en bij gegrilde gerechten een wat vollere witte wijn of een fruitige, sappige rode wijn.