Oranjewijn

Rood, wit en rosé; zeg maar de heilige drie-eenheid van wijn. Maar nu is daar ook oranje wijn (oranjewijn), of vin orange: witte wijn gemaakt volgens een methode meer zoals die van rode wijn. Steeds meer wijnmakers maken het en steeds meer wijnliefhebbers drinken het. Lange tijd had men het over een hype in de ‘wijnwereld’, maar nu de wijn ook steeds meer zijn weg naar de consument vindt, lijkt dat station wel gepasseerd. Wat is oranje wijn precies?

 

Voor moderne witte wijn wordt het sap van de druiven na de persing zo snel mogelijk ontdaan van de vaste deeltjes, zoals druivenschillen en pitjes, zodat de bleke kleur van de wijn behouden blijft. Bij rode wijn wordt het druivensap gefermenteerd juist met deze deeltjes, om de wijn kleur te geven en om de wijn smaak, structuur en tannines mee te geven. Oranje wijn wordt gemaakt van het sap van witte druiven en laat deze, net als bij rode wijn, fermenteren met de druivenschilletjes. Dit geeft de wijn een veelal meer oranje-gele kleur en verklaart dus de naam van de wijn.

Maar de kleur is niet het interessantste aan de wijn: dat is de combinatie van karakteristieken en smaken. Geslaagde exemplaren kunnen bijzondere combinaties van smaken laten proeven van sinaasappelschil, peren, appel, amandel, hazelnoot, bittere kruiden of specerijen, met de textuur en tannines van een rode wijn, terwijl ze tegelijkertijd een minder volle body kennen dan rode wijn en juist de mineraliteit en frisse zuren hebben van een witte wijn.

Oranje wijn wijkt daarmee af van conventionele ideeën over (witte) wijn en gaat weg van de relatieve voorspelbaarheid van moderne wijn (en kan daarom even wennen zijn). Toch gaat de methode voor het maken van oranje wijn duizenden jaren terug, naar de bakermat van de wijn, het oude Georgië. Oranje wijn: een nieuwe oude soort wijn dus eigenlijk.

Wijnmakers grijpen ook veel terug naar deze millennia oude traditie tijdens het wijnmaken, bijvoorbeeld door grote klei-amfora’s te gebruiken voor het rijpen van de wijn, maar met name ook door vaak zo ‘naturel’ mogelijk te werken, zonder additieven en met zo min mogelijk bewerkingen. Het is daarom niet verwonderlijk dat oranje wijnen met name geproduceerd worden door wijnboeren die al biologisch of biologisch-dynamisch werken.

Een interessante wijn dus (ofschoon misschien niet voor iedereen) en door haar zeer eigen karakter bovendien ook een bijzonder goede eetwijn!