Hareter (AT)

Weingut Hareter Thomas
Burgenland, Oostenrijk
www.hareter.at

Toen wij in 2013 begonnen met het importeren van wijn, was Thomas de eerste waarmee wij gingen samenwerken. Al zeker vier generaties van de familie Hareter maakt wijn in Weiden am See aan de Neusiedler See in Burgenland. In 2002 nam Thomas het stokje over, waarna hij meteen overschakelde op biologische wijnbouw (gecertificeerd sinds 2006). Overtuigd dat biologisch de enige juiste weg is, begon Thomas ook de traditionele methoden van wijnmaken in twijfel te trekken en toen wij in de zomer van 2013 met Thomas kennismaakten, was ook hij het die ons introduceerde tot natuurwijn.

Wij proefden van hem zijn ‘Chardonnay Ohne’, een witte wijn met ruim twee weken schilmaceratie, spontaan gefermenteerd en zonder toegevoegd sulfiet: een verrassende, nieuwe beleving voor ons toen nog, maar we waren meteen verkocht! - en zijn Ohne-wijnen, ‘ohne’ betekent ‘zonder’ in het Duits en refereert naar de minimale ingrepen en het weglaten van toevoegingen aan de wijn, namen wij vanaf het begin gretig bij hem af. In het begin nog naast zijn standaard lijn van biologische wijnen, die ook altijd goed en zuiver gemaakt waren, maar vaak nog licht gefilterd en met een kleine toevoeging van sulfiet bij bottelen.

Inmiddels, na jaren van experimenteren met ieder jaar weer een nieuwe Ohne-wijn, heeft Thomas zeer veel ervaring met spontane fermentatie, alternatieve vinificatie, oxidatie, reductie, en alles dat komt kijken bij wijn maken op natuurlijke wijze. Hij voelt zich hiermee inmiddels zo comfortabel dat de scheidslijn tussen zijn Ohne-wijnen en zijn biologische wijnen dan ook praktisch verdwenen is: al zijn wijnen zijn inmiddels natuurlijk gemaakt! Zonder herbiciden, pesticiden, kunstmest, gecultiveerde gisten, klaringsmiddelen, filters, en veelal ook geheel zonder sulfiet. Maar zijn zeer consciëntieuze benadering van wijnmaken en vertrouwd worden met de natuurlijke manier, maakt dat wij nog nooit een typische fout hebben kunnen ontdekken in zijn wijnen.

Na acht jaar importeurschap hebben de Hareters dan ook een zeer speciaal plekje in ons hart.

Schwips weiβ
weiβburgunder, sparkling wit

Schwips rosé
blaufränkisch, sparkling rosé, licht zoet

Grüner Veltliner
grüner veltliner

Zweigelt
zweigelt

Sankt Laurent
sankt laurent

Naturschönheit
80% zweigelt, 20% cabernet sauvignon

Zeiselberg 2013
blaufränkisch

Chronos 2013
50% zweigelt, 50% blaufränkisch, gerijpt op Hongaars eikenhout

Chardonnay Ohne
chardonnay, spontane vergisting, ongefilterd, ongeklaard en zonder toegevoegd sulfiet (vin naturel)

Weiβburgunder Ohne
weiβburgunder, spontane vergisting, ongefilterd, ongeklaard en zonder toegevoegd sulfiet (vin naturel)

Pinot Noir Ohne
pinot noir, spontane vergisting, ongefilterd, ongeklaard en geen sulfiet toegevoegd (vin naturel)

Blaufränkisch Ohne 2013
spontane vergisting, ongefilterd, ongeklaard en geen sulfiet toegevoegd (vin naturel)

Aurora
blaufränkisch, rode friszoete (dessert)wijn

Spätlese
neuburger, weiβburgunder, zoete witte (dessert)wijn