Piccolo Podere del Ceppaiolo (IT)

Piccolo Podere il Ceppaiolo
Umbrië, Italië

Een kleine experimentele wijngaard gelegen in Umbrië naast een woud, waardoor hier dan ook geregeld wilde dieren tussen de druivenstokken lopen te grazen. Ondanks het kleine oppervlak, groeien hier verscheiden inheemse ‘vergeten’ druivensoorten. De wijngaard wordt verbouwd door Danilo Mercucci die naast Ceppaiolo ook eigenaar is van het wijnhuis Azienda agraria Della Staffa. Bovendien is Danilo de vin naturel expert van Umbrië en adviseert hij acht andere wijngaarden bij het maken van hun wijnen op compleet natuurlijke wijze. Een aantal van deze acht wijngaarden zijn Societa’ Agricola Rabasco, Cantina Collacapretta, Campanino, Tiberi en Furlani, producenten waar wij ook mee werken. Van de mix aan lokale druivenvariëteiten in de Ceppaiolo wijngaard worden drie wijnen gemaakt: een pét-nat sparkling, een witte en een rode wijn.

Ceppaiolo Bianco
trebbiano, grechetto, malvasia, gerijpt op een 70 jaar oud houten vat, spontane vergisting, ongefilterd, ongeklaard (vin naturel)

Ceppaiolo Rosso
onder andere sangiovese, collorino en vernaccia rosa, gerijpt op een 70 jaar oud houten vat, spontane vergisting, ongefilterd, ongeklaard (vin naturel)

Ceppaiolo Vivace
trebbiano, grechetto, malvasia, gerijpt op een 70 jaar oud houten vat, tweede natuurlijke vergisting op fles, spontane vergisting, ongefilterd, ongeklaard (vin naturel)