Clos Lentiscus (ES)

Clos Lentiscus
Penédes, Spanje

Al in de 14e eeuw werd op dit mooie stuk land het boerderijhuis ‘Can Ramon’ gebouwd en werd er wijn verbouwd, maar door de problemen in de 19e en 20e eeuw met Phylloxera, de industrialisatie en de Spaanse burgeroorlog raakte het pand in verval. In 2001 zagen de gebroeders Manel en Joan Aviño, gepassioneerd door agricultuur en wijnmaken, hierin een mooi, maar uitdagend project. Sinds het begin gebruiken de broers geen pesticiden of herbiciden, maar zorgen ze voor zo een gezond ekosysteem dat de druiven op natuurlijke wijze wordt beschermd.

Een wandeling door deze wijngaard betekent een rijke sensatie van de geur van bloemen en kruiden, zoals tijm en rozemarijn. Het bijzondere aan de wijnen is dat je deze geuren er in terugproeft. Clos Lentiscus werkt biologisch dynamisch en de wijnen zijn vin naturel. De wijnen worden gerijpt in Frans eiken of in amphora’s. Ze maken vooral cava’s: wit, rosé en rood, maar ook de stille wit en rood zijn ongekend. De Perill de Noir sumoll komt uit 2010, maar nog zo levendig en nog lang niet uitontwikkeld. Je hebt maar een klein slokje nodig van deze wijn om vervolgens nog een lange afdronk te proeven waarin nieuwe smaken zich blijven ontwikkelen in je mond.

Blanc de Blancs
malvasia de sitges, spontane vergisting, ongefilterd, ongeklaard (vin naturel)

Rosé N 41 15,656” E 1 45,086”
carignan, sparkling, spontane vergisting, ongefilterd, ongeklaard (vin naturel)

Perill Blanc
xarel∙lo, spontane vergisting, gerijpt op amphora, ongefilterd, ongeklaard (vin naturel)

Perill noir 2010
sumoll, spontane vergisting, ongefilterd, ongeklaard (vin naturel)